• NYHETER

    Information om projekt levererade av Accus. 

    Nyheter
rss

CIRKULÄR INNOVATION

Omfattande stöd till Accus för utvecklande av framtidens hållbara och cirkulära skyltar

Malmöbaserade skyltföretaget Accus har blivit beviljat ett omfattande finansiellt stöd från Vinnova för ett tvåårigt utvecklingsprojekt. Genom innovativ produktdesign och nya affärsmodeller går Accus mot en cirkulär ekonomi.

- Framtiden kräver helt nya lösningar. Vi vill designa bort avfall och erbjuda nya attraktiva skyltar som är hållbara på riktigt. Idag lever vi i en linjär ekonomi, som ständigt kräver nya naturresurser samtidigt som enorma mängder material tappar i värde genom att bli avfall. Vi har påbörjat vår resa mot en cirkulär ekonomi och ser med stor förväntan fram emot två år av kreativitet, innovation och nya spännande samarbeten, säger Accus vd André Zandelin. 

Projektet kommer att dokumenteras akademiskt av Lunds universitet som även kommer att tillföra värdefull kompetens. I projektkonstellationen ingår även Fojab arkitekter som kommer verka för cirkulära skyltar till nybyggnationer samt GIAB som kommer att bidra med erfarenhet kring system för recirkulering. Till projektet har även knutits nationell och internationell expertis inom cirkulär ekonomi och ett antal större fastighetsägare har tackat ja till att medverka.

- Vi vill bort från engångsprodukter och erbjuda smarta produkter som går att uppdatera och använda igen och igen, säger ekodesigner Liv Andersson.

Kortfakta om projektet och Accus:

Accus utförde under hösten 2016 och våren 2017 ett förprojekt som ligger till grund för utvecklingsprojektet som nu har beviljats stöd på 3 250 000 kr från Vinnova.

Läs mer på Vinnovas webbplats:

https://www.vinnova.se/p/framtidens-skyltar-visar-vagen--del-2/
Accus erbjuder skyltar för utomhus- och inomhusmiljö och arbetar med kunder såsom: Vasakronan, Wihlborgs, MKB, NCC, Skanska, SVT, Vapiano och Malmö Högskola.

Läs mer om Accus på vår webbsida: www.accus.se

Kontaktpersoner:

André Zandelin - vd, Accus andre@accus.se
Liv Andersson – ekodesigner, Accus liv@accus.se
Helena Nilsson – projektledare, Hållbar utveckling Skåne helena.nilsson@hutskane.se

HÖGUPPLÖSTA PROJEKTBILDER:

Ladda ner här: Projektkollage
Ladda ner här: André Zandelin, VD
Ladda ner här: Liv Andersson, Ekodesigner

HÖGUPPLÖSTA SKYLTFOTON:

Ladda ner här: Elinegård
Ladda ner här: Skanska
Ladda ner här: Vapiano
Ladda ner här: Möllans ost
Ladda ner här: Triangeln


ÅRETS SKYLT 2015

 

"Skyltpriset 2015 går till biograf Panoraskylten. På klassiskt neonskyltsmanér lyser Panoraskylten som en fyrbåk i stadsrummet för att vägleda besökare till Panorabiografen. Utformningen knyter an till en välkänd biografskylttradition och placeringen på byggnadens hörn garanterar maximal exponering och nytta.
Juryn ger skyltpriset till Panoraskylten, för dess höga ambition, träffsäkra placering och fina utförande"

 

 


MALMÖ LIVE

På uppdrag av Skanska, Malmö Stad och Clarion Hotel har vi levererat skyltar till Malmös nya mötesplats Malmö Live. Skyltarna tillverkade i mattborstad mässing och strukturlackerad aluminium ska vägleda besökare och hotellgäster. Mycket vikt har lagts vid tillgänglighetsanpassning. T.ex är samtliga rumsskyltar till hotellet utförda med punktskrift i mässing. Bakom leveransen föreligger omfattande projektering med design, flödesanalys, koordinering m.m. Sammanlagt åtta montörer har med stor noggrannhet monterat de över 1000 skyltar som projektet omfattar. Inom ramen för projektet har även fönster folierats med kontrastmarkering. För Clarion Hotel har vi även bistått med dekor till rummen i form av t.ex frostning av badrumsglas samt planprint direkt på dörrar. 


 


SONY

Accus levererade skyltar till Sony Ericsson i Sverige, England, Frankrike och Indien. I samband med omprofilering till Sony fick vi det förtroendefulla uppdraget som omfattade design och leverans av skyltar. För Lund, Kista och London ansvarade vi för byte av samtliga skyltar. Montaget utfördes delvis under natten inför stundande invigning. Vi fick i uppdrag att designa och säkerställa all skyltning även till USA, Kina och Dubai. Dessa skyltar tillverkades sedan av lokala skyltleverantörer. Uppdraget omfattade även design och leverans av enhetlig receptionsskyltning till 16 kontor. 

 CEMENTA


När Cementa uppförde Malmös näst högsta byggnad fick vi möjlighet att vara med och projektera tre stora skyltanläggningar. Mot den vitpigmenterade betongsilon monterade vi tre stycken 30 meter långa LED-skyltar. Att arbetar med dubbla kranar på 50-80 meters höjd i tidvis blåsigt hamnläge var något vi tog i beaktan i samband med produktion av skyltarna. All styrteknik med transformatorer installerades inuti silon. Skyltarna prisades av Malmö stad med stadsbyggnadspriset ”Årets skyltpris” 2013. 

Efter projektet fick vi ännu ett projekt från Cementas systerbolag Ghacem som projekterade en silo i Thema, Ghana. Vi utförde förstudie på plats, tillverkade bland annat runda skyltar med en diameter på sex meter som skeppades med båt till Ghana. Våra montrörer var med under installationen och övervakade montaget som utfördes av lokala montörer. 

 


SPARBANKEN SKÅNE

Accus fick förtroendet att profilera om Färs och Frosta Sparbank, Sparbanken 1826 och delar av Sparbanken Öresund när det förenades under nya namnet Sparbanken Skåne. Glasskyltar med invändig LED-belysning pryder nu de 43 kontoren runt om i Skåne. Även numera Sparbanken Skåne Arena i Lund har försetts med nya uppdaterade skyltar in- och utvändigt.


TRIANGELN
  

För Vasakronan och NCC fick Accus det stora förtroendet att profilera Triangeln i samband med till- och ombyggnad. I vårt uppdrag ingick framtagning av skyltprogram för butiker inomhus samt skyltning utomhus. Vi fick i uppdrag att vara den instans som godkände att respektive butik följde det fastställda skyltprogrammet. I projektet arbetade vi i tät dialog med bland annat Fojab och Sydark för att skyltarna skulle bli en del av helheten. Den invändiga hänvisningsskyltningen tillverkades i spännande material såsom corian® och träfanér. Vi levererade även digitala skyltar med integrerade informationsskärmar samt interaktiva touchskärmar.