• Nyheter
rss

ACCUS - ÅRETS FÖREBYGGARE VID ÅTERVINNINGSGALAN

ACCUS PRISAT VID ÅTERVINNINGSALAN

Vid Återvinningsgalan på Berns i Stockholm 2021-12-01 blev Accus tilldelade Avfall Sveriges pris "ÅRETS FÖREBYGGARE". 
Med motiveringen "Årets vinnare är i sig ett skyltfönster för hur produkter kan utvecklas för att passa in i cirkulär ekonomin och förebygga avfall". 

Vi på Accus är enormt tacksamma för att vårt arbete inom hållbar och cirkulär skyltning uppmärksammas. 
Läs mer på Avfall Sverige

 

 

 


ÅRETS STADSBYGGNADSPRIS TILL DUNGEN

Dungen- årets vinnare av Stadsbyggnadspriset 2019 har hållbara skyltar från Accus

Miljöval gjorda för Dungen
  • Skyltsystem i glas som lätt går att uppdatera på plats och som vid behov kan cirkulera till annan fastighet.
  • Inomhusskyltar i svanenmärkt MDF lackerad med svanenmärkt färg
  • Ca 20 % av klimatpåverkan vid MDF istället för akrylplast
  • Fasadskyltar med fronter av 100% återvunnen akryl
  • Anpassad LED-belysning ger lägre effekt och inget upphov till ljusförorening i stadsrummet
Fakta om hållbara skyltprogram
  • Systematiskt uppstyrd skyltning för en fastighet eller område
  • Designstrategier för att främja hållbarhet och cirkuläritet
  • Genom samverkan mellan fastighetsägare, byggentreprenör, arkitekt och Accus säkerställs ett bra och hållbart resultat

Gissa om vi är stolta över att ha levererat skyltarna till vinnaren Dungen. De hållbara skyltarna lyfts upp i juryns motivering till vinsten.

”Med ett brett hållbarhetsfokus, från energioptimering och medvetna materialval till skyltar som kan demonteras och återanvändas, lever projektet väl upp till sitt Miljöbyggnad Guld."

Dungen är en nyetablerad kontorsfastighet i hjärtat av Hyllie. Accus fick uppdraget av FOJAB arkitekter att vara med och rita på Dungens skyltprogram. Byggnaden har högsta miljöklass och så klart kräver ett sådant hus även skyltar av högsta klass.

-Accus är väldigt kunniga och de förstod direkt vad vår intention med byggnaden och skyltkonceptet var. Under processen hade FOJAB och Accus en nära dialog där Accus också kom med förslag på bättre lösningar utifrån sin erfarenhet och kompetens, säger Anders Eriksson Modin, ansvarig arkitekt på FOJAB.
Anders berättar vidare att han tycker att arkitekter borde bli bättre att tänka på skyltningen som en del av byggnadens gestaltning. En sammanhållen och vacker skyltning kan lyfta ett hus, medan en ogenomtänkt sista-minuten-lösning verkligen kan fördärva uttrycket.

Dungen blev startskottet för att implementera delar av Accus nylanserade koncept, Re:sign – en skyltportfölj med hållbara och cirkulära skyltar baserade på bra material och miljöval som kan återanvändas, återtillverkas och återvinnas.
- Det som gör Dungens skyltprogram cirkulärt är valet av material och möjligheterna till att använda skyltarna flera gånger, berättar Petra Braadi, designer på Accus.

Skyltarna Accus har ritat till Dungen består glas och trä, material som båda har lång hållbarhet och går att återvinna. När det så småningom är dags att ändra texten på skyltarna behöver skyltarna inte slängas utan de går lätt att uppdatera på plats. När Dungen inte längre har behov av skylten kan Accus ta tillbaka den, uppdatera den och sälja den på nytt. På så sätt används materialet så länge och så effektivt som möjligt.

Cirkulär ekonomi och hållbara val är viktigt även för Wihlborgs, fastighetsföretaget som förvaltar Dungen.
- För oss är det viktigt att vi har hållbara fastigheter, då omfattas även skyltningen, säger Richard Berlin, projektledare på Wihlborgs. Tänker man cirkulärt så sparas mycket resurser, Dungens skyltar går att återanvända och kommer inte bara hamna på sophögen när det är dags att byta ut dem. Det är vi på Wihlborgs stolta över.


CIRKULÄRA SKYLTKONCEPT I SAMARBETE MED CAROLI KÖPCENTRUM

CIRKULÄRT SKYLTKONCEPT TILL CAROLI

Malin Kemi är Marketing Manager för köpcentret Caroli i Malmö och berättar här snabbt om hållbarhet och cirkulära skyltar.

Varför valde ni att satsa på cirkulära skyltar?

Det kändes som en självklar väg att gå, för att ytterligare kunna bidra till ett mer hållbart samhälle. Så när Accus presenterade dessa som alternativ till vanliga skyltar var vi snabba att haka på.

Att sätta upp cirkulära skyltar är endast en liten del av allt vi kan göra, men det är något riktigt bra att börja med. Många skyltar produceras ju på ett ej hållbart sätt och som sedan slängs. Men nu kan skyltarna återanvändas och det är riktigt bra. Våra hyresgäster sitter på olika långa avtalstider och vissa butiker byts ut fortare, vilket innebär att vi nu kan återanvända skyltarna. Hyresgästen kan hyra skylten under den tid de har avtal på.

Vad var viktiga parametrar när det gäller skyltning?

Vi vill jobba med en leverantör som vi kan ha bra dialog med och som tar action fort samt kan tillgodose våra önskemål inom hållbarhetsfrågan. Det uppfyller verkligen Accus.

Det är viktigt att skyltarna är cirkulära men dom måste också vara estetiskt tilltalande, ej skrymmande men ändå tydliga och passa bra in i vår miljö. Och det gör dessa cirkulära skyltarna. Gällande flaggskyltar och fasadskyltar önskade vi att de var ljussatta och att butikernas logotyper lätt kunde passa in på ytan, vilket inte var ett problem på den kvadratiska ytan vi valde. För entréskyltarna skulle de vara lätta att byta ytterdelen på i och med att butiker byts ut så går det mindre material till spillo medan hela skyltens stomme finns kvar.

Hur jobbar ni med hållbarhet inom Agora/Caroli?

Små punktinsatser men vi har tyvärr inte tagit ett större grepp om dessa frågor. Vi har ett hållbarhetsprojekt och dessa skyltar blir startskottet. Vi kommer göra så mycket mer


HÅLLBARA SKYLTAR TILL HISTORISKA MUSEET I LUND

HÅLLBARA SKYLTAR TILL HISTORISKA MUSEET I LUND

HÅLLBARA VAL
HISTORISKA MUSEET I LUND:
  • Svanenmärkt MDF lackerad med svanenmärkt färg
  • Ca 20 % av klimatpåverkan vid MDF istället för akrylplast
  • PVC-fri folie med latexprint producerad i Accus solcellsdrivna produktionslokal.
INFO FRÅN SVANEN OM PRODUKTERNA:
  • ”Svanenmärkta byggskivor hör till de minst miljöbelastande på marknaden. De krav som byggskivorna ska uppfylla bygger på en livscykelvärdering av produkten. Svanen ställer bland annat krav på användning av certifierad träråvara, andel spill/återvunnet material, minskad användning av miljö- och hälsoskadliga ämnen och hållbarhet.”

    www.svanen.se

  • ”Svanenmärkta färger och lacker ger inte upphov till de hälsorisker som dessa produkter traditionellt sett är förknippade med. De får inte innehålla höga halter av hälso- och miljöfarliga lösningsmedel, vilket innebär att bara vattenbaserade färger kan Svanenmärkas. Miljömärkt färg och lack har bra täckförmåga.”

    www.svanen.se

Inför Historiska museets 100-årsjubileum, med föregående omfattande renovering av byggnaden, behövdes ett nytt skyltprogram. Reklambyrån Lönegård & Co i Lund har stått för gestaltningen och Accus har ansvarat för att producera skyltarna. Från Historiska museets sida var man tydlig med att man gärna ville ha skyltar i trä eftersom dessa passade väl in i museets miljö.

-Vi älskar när kunder själva efterfrågar hållbara material som trä, säger projektledaren Per Franzén från Accus. Under det senaste året har vi satsat på att istället för inomhusskyltar i plasten akryl, erbjuda skyltar i svanenmärkt MDF, en träfiberskiva som vi sedan lackar med svanenmärkt färg, fortsätter Per.

-I det här fallet stod inte Accus för formspråket utan vi skapade produkten tillsammans med kunden. Att kunna göra verklighet av en kunds önskemål, att göra det snyggt och proffsigt och samtidigt hållbart, det är det som gör jobbet intressant, berättar Per entusiastisk. Accus måste inte alltid äga processen utan vi är lika gärna med och realiserar andras visioner.

-Vi är mycket nöjda med samarbetet med Accus, säger Carolin Frick, ansvarig för grafisk form och illustration på Lönegård & Co. Själv är jag van vid att jobba med grafisk formgivning men har inte gjort så mycket skyltar tidigare. Då är det guld värt att ha ett bollplank med lång erfarenhet som vet vad som är möjligt och inte.


ACCUS DRIVER CIRKULÄR INNOVATION MED STÖD FRÅN VINNOVA

Omfattande stöd till Accus för utvecklande av framtidens hållbara och cirkulära skyltar

Malmöbaserade skyltföretaget Accus har blivit beviljat ett omfattande finansiellt stöd från Vinnova för ett tvåårigt utvecklingsprojekt. Genom innovativ produktdesign och nya affärsmodeller går Accus mot en cirkulär ekonomi.

- Framtiden kräver helt nya lösningar. Vi vill designa bort avfall och erbjuda nya attraktiva skyltar som är hållbara på riktigt. Idag lever vi i en linjär ekonomi, som ständigt kräver nya naturresurser samtidigt som enorma mängder material tappar i värde genom att bli avfall. Vi har påbörjat vår resa mot en cirkulär ekonomi och ser med stor förväntan fram emot två år av kreativitet, innovation och nya spännande samarbeten, säger Accus vd André Zandelin. 

Projektet kommer att dokumenteras akademiskt av Lunds universitet som även kommer att tillföra värdefull kompetens. I projektkonstellationen ingår även Fojab arkitekter som kommer verka för cirkulära skyltar till nybyggnationer samt GIAB som kommer att bidra med erfarenhet kring system för recirkulering. Till projektet har även knutits nationell och internationell expertis inom cirkulär ekonomi och ett antal större fastighetsägare har tackat ja till att medverka.

- Vi vill bort från engångsprodukter och erbjuda smarta produkter som går att uppdatera och använda igen och igen, säger ekodesigner Liv Andersson.

Kortfakta om projektet och Accus:

Accus utförde under hösten 2016 och våren 2017 ett förprojekt som ligger till grund för utvecklingsprojektet som nu har beviljats stöd på 3 250 000 kr från Vinnova.

Läs mer på Vinnovas webbplats:

https://www.vinnova.se/p/framtidens-skyltar-visar-vagen--del-2/
Accus erbjuder skyltar för utomhus- och inomhusmiljö och arbetar med kunder såsom: Vasakronan, Wihlborgs, MKB, NCC, Skanska, SVT, Vapiano och Malmö Högskola.

Läs mer om Accus på vår webbsida: www.accus.se

Kontaktpersoner:

André Zandelin - vd, Accus andre@accus.se
Liv Andersson – ekodesigner, Accus liv@accus.se
Helena Nilsson – projektledare, Hållbar utveckling Skåne helena.nilsson@hutskane.se

HÖGUPPLÖSTA PROJEKTBILDER:

Ladda ner här: Projektkollage
Ladda ner här: André Zandelin, VD
Ladda ner här: Liv Andersson, Ekodesigner

HÖGUPPLÖSTA SKYLTFOTON:

Ladda ner här: Elinegård
Ladda ner här: Skanska
Ladda ner här: Vapiano
Ladda ner här: Möllans ost
Ladda ner här: Triangeln